Masak-masak


Bahan-bahan:
1 ekor Ikan digoreng dengan tepung jagung dan garam halus dan letak di atas pinggan hidang. Lebih enak jika ikan digoreng garing.

3 ulas bawang putih dicincang
3 biji bawang merah kecil dihiris bulat dan nipis
1/2 biji bawang besar (saiz sederhana)dibelah nipis
3 sudu besar Kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 biji tomato dibelah 4
1/2 sudu minyak bijan
4 sudu besar minyak masak untuk menumis
Daun sup + daun bawang sebagai hiasan

Cara:
1. Panaskan minyak masak dengan api sederhana
2. Tumis bawang putih+bawang merah+bawang besar sehingga kekuningan
3. Masukkan tomato sehingga layu.
4. Masukkan kicap pekat + sos tiram + sos tomato. Kacau dan tumis sehingga kicap dan minyak nampak terasing.
5. Masukkan minyak bijan. Kacau sebati.
6. Tuang di atas ikan goreng tadi dan tabur dengan daun sup+daun bawang.
7. Sedia untuk dimakan

Bubur Kacang dengan Durian
Haaa....yang ni favourite Pak mertuaku! Senang jer nak buat ni....senang macam nama dia laa.....kacang! Tapi, lebih mabeles kalau dah sejuk...Mak ai! terliur aku!

Bahan-bahan:
2 cawan kacang hijau
10 ulas durian
5 cawan santan
1 cawan gula melaka
2 helai daun pandan diikat
secubit garam
Air secukupnya untuk rebus kacang sehingga lembut

Cara-cara:
1. Bersihkan kacang dan rebus dengan air sehingga kacang lembut/kembang
2. masukkan durian,daun pandan dan gula melaka sehingga gula cair
3. Masukkan santan - sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak
4. masukkan secubit garam
5. Bila santan dah mendidih dan bahan-bahan sebati, tutup api dan sedia dihidang

Mee Bandung Kelasss

 Proses Tempoyak


Aku kenal tempoyak ni bila dah kawen dgn asben aku! Maklumlah....aku kan jawa! Mual-mula nak makan gulai tempoyak rasa macam bluek! coz imagine laaa..... durian dibuat gulai! Bila dah pandai makan, tak ingat n takperasan ada lauk tenpe gak! Ahaks! Akak lupa jap akak orang jawa yerr!!!

Aritu aku tengok mak mertuaku proses tempoyak...Oooooo....gitew cara-caranya! Orang Perak hanya guna durian yang elok saja utk buat tempoyak. Kat tempat lain, guna durian yang so-so jer! Jadi tempoyak diorang mabeles laaa.....

Durian diasingkan dari biji dan di perap semalaman dan tak perlu tutup rapat. Next day....tutup rapat dan simpan dalam fridge. Gitew la care2 mak mertua aku buat tempoyak.


 Stew Daging
 Gulai Ikan masin dengan nenas
 Kerabu mangga
 Kek Coklat Lembab
 Trifle
 Kek Pisang
 Sharksfin Soup
 Baked Salmon
 Pau Goreng
 Sedapnya makan maggi
 Spaghetti

Donut

Bahan :
2  1/2 cawan tepung gandum
2 st mauripan
1 1/2 sb gula
secubit garam
2 sb butter
140 ml susu cair (agak2 3/4 cawan)

Cara:
1) Campur semua bahan dan uli sehingga tak lekat di tangan
2) Perap selama 45 minit
3) Tumbuk doh keluarkan angin
4) cetak2 bentuk donat
5) perap lagi 20minit dan goreng sehingga kekuningan
6) Bila dah sejuk tabur gula nak macam salji pun boleh. Siap utk dimakan...hehehehe



PUREE + SERUNDING DAGING (resepi nanti dulu)



AGAR-AGAR CENDOL (resepi nanti dulu)




SOTONG GORENG KUNYIT DENGAN KACANG PANJANG
BAHAN-BAHAN
10 ekor sotong saiz besar - dibersihkan
5 batang Kacang panjang - dipotong pendek
1 biji cili merah - dihiris kasar
1 biji bawang besar - dibelah lapan
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1/2cm kunyit hidup
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Cara-cara
1. Tumbuk halus bawang putih, bawang merah dan kunyit hidup
2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk bersama bawang besar serta cili merah
3. Setelah hampir garing, masukkan kacang panjang, sotong dan asam gelugor
4. Goreng sehingga kacang panjang dan sotong betul-betul masak
5. Perasakan dengan gaam
6. Sedia untuk dihidang


CREAM PUFF (resepi nanti dulu)





Kerepek Tempe
Bahan-Bahannya :
2 paket tempe (jenis yang dibuat dalam plastik) - dihiris nipis
1 cawan ikan bilis - dibersihkan
3 biji bawang besar- hiris nipis
8 sudu makan besar cili (cili kering) kisar
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1/2 sudu teh garam
3 - 4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cuka
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
1. Tempe yang telah dihiris dogoreng garing, toskan dan ketepikan
2. Ikanbilis yang telah dibersihkan digoreng garing, toskan dan ketepikan
3. Goreng bawang besar sehingga agak garing, toskan dan ketepikan
3. Panaskan minyak untuk menumis dan tumis bawang putih tumbuk bersama cili kisar hingga garing.
4. Masukkan sos tomato, cuka, garam dan gula. Kacau sehingga pekat/berbuih/garing.
5. Masukkan bawang besar goreng. Kacau rata.
6. Masukkan tempe dan ikan bilis. Gaul rata dengan api kecil (matikan api pon tak pe, tapi kena kacau cepat)
7. Sejukkan dna simpan dalam bekas kedap udara
Ais Krim Malaysia - Perisa Nenas & Asam Boi
Bahan-bahan
2 liter air
1 biji nenas
4 cawan gula
4 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Asam boi secukupnya
Plastik Aiskrim secukupnya
Cara-cara
1. Kisar isi nenas dengan air - jadikan pati jus
2. Didihkan pati jus nenas dengan gula sehingga gula cair
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan tunggu sehingga mendidih
4. setelah mendidih, angkat dan sejukkan
5. Masukkan sebiji asam boi ke dalam plastik aiskrim
6. Setelah jus nenas sejuk, tuang ke dalam plastik aiskrim yg telah dimasukkan dengan sebiji asam boi dan ikat kemas
7. Setelah habis, simpan di dalam peti sejuk beku semalaman
8. Keesokan harinya, sedia utk dinikmati
Kuih Lapis Kacang Hijau
Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
secubit garam
Bahan B (Lapis kacang hijau)
1/2 cawan kacang hijau yg telah direbus kembang
1/2 cawan air
pewarna hijau
Bahan C (lapis merah)
1/2 cawan air
pewarna merah
Cara Memasak
1. Campur semua bahan A sehingga sebati. Tapiskan. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
2. Campurkan bahan B dalam 1 bahagian dan kacau rata.
3. Campurkan bahan C dalam 1 bahagian lagi. Kacau rata.
4. Sapu minyak pada loyang empat segi berukuran 8 inci.
5. Tuangkan 1 senduk adunan B dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan lagi 1 senduk adunan C diatas lapisan tadi dan kukus selama 5 minit lagi.
7. Ulang proses melapis sehingga adunan habis.
8. Setelah habis melapis, kukus lagi selama 8 minit.
9. Bila telah masak sejukkan betul-betul baru potong dengan pisau pelastik.













Saya sangat suka memasak......... Tapi, saya tinggal dengan mertua! So, susah sikit nak ikut menu sendiri. Maklumlah isteri seorang perajurit! Tapi, bila ada peluang....apa lagi, macam2 saya cuba. Spoil bila anak meragam atau suami request makanan yg out of my list!
Bab resipi ni, saya suka visit blog Mat Gebu! Best!!! Best Gilerr! Selalu try resipi Mat Gebu n biasanya menjadi!

Ini Nasi Tomato, Ayam masak merah, salad + sos halia pedas dan sup cendawan tiram... Puas hati coz habis and dapat pujian dari suami. Paling best bila suami request supaya masak menu ini lagi....